Design de Gabi Lipan
© 2013 medgidiacity.ro

Articol întreg:

Locuirea ne privește pe toți - Orașe și comunități durabile

Miercuri, 09 septembrie 2020 va avea loc evenimentul de lansare al noului raft tematic despre locuire la Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord. În cadrul evenimentului de lansare publicul va putea afla mai multe despre importanța acestui subiect, despre situația actuală a locuirii pe glob și despre acțiunile pe care le poate întreprinde orice om interesat de bunul mers al comunității în care trăiește, dar și de o locuire globală sustenabilă. 

Lansarea punctului de informare are loc în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului (SNV), tocmai pentru a scoate în evidență nevoia de a ne implica fiecare dintre noi, voluntar, la îmbunătățirea situației locuirii în comunitatea noastră și în lume, în primul rând prin conștientizarea dreptului fiecărei persoane la o locuință adecvată și la condiții decente de trai.

Evenimentul va avea loc în bibliotecă începând cu ora 11.00 și va propune participarea la un atelier unde publicul se va familiariza cu conceptul de ”locuire” și cel de ”Orașe și comunități durabile”. Accesul va fi liber în limita locurilor disponibile.

Cei care vor participa la eveniment vor fi primii care vor putea consulta raftul tematic, ce va include cărți, broșuri, jocuri dedicate locuirii, atât pentru cei mici, cât și pentru adulții interesați. Ei vor afla astfel mai multe despre ce înseamnă dreptul asupra pământului, despre egalitate de gen, urbanizare și ghetouri, rezistența la dezastre, adică despre locuire sustenabilă și echitabilă și vor putea să se familiarizeze cu acest domeniu, citind sau prin joacă.

Locuirea stă la baza dezvoltării, și totuși în prezent aproape 1.6 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără un acoperiș decent deasupra capului. Dreptul la locuire reprezintă una dintre condițiile de bază pentru eradicarea sărăciei, având efecte directe atât asupra educației și oportunităților de dezvoltare, cât și asupra altor multe Obiective de Dezvoltare Durabilă. În România, 60.000 de familii trăiesc în locuințe informale, de multe ori la marginea orașelor care devin suprapopulate. Atât la noi, cât și în alte părți din lume, tinerii trăiesc tot mai mult cu părinții, pentru că nu își permit o locuință a lor. România e țara cu cea mai mare rată de supraaglomerare a locuințelor din Uniunea Europeană, iar în lume jumătate din populația urbană trăiește în ghetouri.

Scopul acestui punct de informare este acela de a sublinia faptul că locuirea este o temă de gândire pentru toți, de a determina publicul să conștientizeze ideea că împreună, prin voluntariat și alte forme de participare civică, trebuie să găsim soluții pentru un viitor sustenabil al locuirii și de a transmite mesajul clar că orice om de pe pământ are dreptul la un trai decent.

Raftul tematic va rămâne la dispoziția cititorilor pe parcursul următorilor ani, și utilizatorii bibliotecii vor fi invitați să aprofundeze tematica și să se implice în găsirea de idei și soluții creative, în cadrul unor evenimente viitoare. Mai mult, echipa de voluntari a bibliotecii va avea misiunea de a face cunoscut punctul de informare în comunitate, de a veni cu idei de activități, atrăgând noi utilizatori în bibliotecă și folosind în diverse contexte resursele puse la dispoziție.

Punctul de informare face parte din proiectul Build Solid Ground și este realizat în parteneriat cu Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat.

 

Mai multe detalii:

Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord, bdul Independenței, nr 5, Medgidia

Facebook – https://www.facebook.com/BIBLIOTECANORD    

Mail – bibliotecanord@gmail.com

Mulțumiri tuturor colaboratorilor noștri și celor 15 cursanți: Adrian Grigore, Cristian Ciornei, Marian Neagu, Sorina Ocheană,
Alexandru Bișag, Gabriela Oprișan, George Zanfir, Bogdan Bologa, Flavius Husein, Bianca Vasile,
Erika Olaru, Geanan Mamut, Ovidiu Roman, Sevda Cadîr, Iosif Roman