Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară Româneasca “DAN SPĂTARU”, ediţia a VII-a, s-a desfăşurat la Medgidia, în perioada 05-07 octombrie 2012.
Acesta este un proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, organizat de Consiliul Local Medgidia, Primăria Municipiului Medgidia, Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor, Filiala Casa de Cultură a Sindicatelor “Lucian Grigorescu” Medgidia.
Pe 5 şi 6 octombrie 2012 a avut loc concursul de interpretare unde au participat interpreţi din mai multe ţări: Adrian Ciucă, Andreea Ilie, Andrei Ciobanu, Bianca Purcărea, Delia Popescu, Eliza Nirlu, Francesca Ilie, Marcela Scripcaru, Mareș Pană, Maria Madălina Deaconeasa, Rodica Elena Tudor, Selatin Cheazim din România, Evdochim Baxanean, Diana Staver, Oxana Budeanu din Republica Moldova, Polinskaya Viktoriya din Rusia, Alessia Fabiano, Amato Scarpellino, Neyla, Daniele Ruggieri din Italia.
Pe scena Casei de Cultură din Medgidia au susţinut recitaluri: Carmen Trandafir, Pasha Parfeni, Vunk, Pompilia Stoian, Gabriel Cotabiţă, Nico şi Andra.
Prezentatorul festivalului a fost ca în fiecare an Octavian Ursulescu iar concurenţii şi invitaţii au interpretat live acompaniaţi de Formaţia Ionel Tudor.
Sponsorii oficiali ai ediţiei 2012 ai festivalului: LAFARGE, BRD, MADIXI, SC CEREAL IMPEX SRL, SORYGAB PRESS, CAPITOL FARM.
Coproducător: Radio România Actualităţi, Radio România Cultural, Radio România Constanţa. Parteneri media: NTV Neptun şi ALPHAMEDIA.
MARELE PREMIU „TROFEUL DAN SPĂTARU” în valoare de 6.000 lei a fost câștigat de Marcela Scripcaru.
Vă aşteptăm alături de noi la evenimentul anului 2013!
Casa de Cultură “I. N. ROMAN” din Medgidia a fost gazda expoziției de pictură organizată pe data de 21 decembrie 2012.
Cei 23 de elevi ai școlilor gimnaziale și ai liceelor din MEDGIDIA, participanți la cursul de educație plastică și-au expus lucrările de pictură realizate în cadrul ”ATELIERULUI DE ARTE” sub îndrumarea artistului plastic Mircea Costea. Sponsorul evenimentului a fost Primăria Medgidia.
EXPOZITIE DE ARTA – CASA DE CULTURA “I.N. ROMAN” – 21 DECEMBRIE 2012
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Curs de inițiere în lucrul pe calculator pentru copii și adulți
Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord organizează cursuri gratuite de inițiere in lucrul pe calculator. Acestea se adresează copiilor și adulților:
Curs Power Point
Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord organizează cursuri gratuite de PowerPoint. Acestea se adresează copiilor și adulților:
Curs Excel
Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord organizează cursuri gratuite de Excel. Acestea se adresează copiilor și adulților:
Curs DigiTales
Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord organizează cursuri gratuite de DigiTales – povești digitale. Acestea se adresează copiilor și adulților:
Curs HTML și CSS
Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord organizează cursuri gratuite de HTML și CSS. Acestea se adresează elevilor de liceu și adulților și sunt susținute de un voluntar al bibliotecii noastre – Gabi Lipan, student al Facultății de Drept și Psihologie din cadrul Universității Internaționale din Aberdeen, Scoția.
Atelier de ORIGAMI
Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord organizează atelier de Origami. Cursurile acestui atelier se adresează în special copiilor și sunt susținute de un voluntar al bibliotecii noastre – Cristian Ciornei, elev al Liceului Teoretic Nicolae Bălcescu.
Relații și înscrieri la sediul bibliotecii din Bd-ul Independenței, Nr. 5, de Luni până Vineri între orele 9.00 – 17.00.
Cursuri gratuite de calificare în ocupația de baby-sitter (bonă)
Școala bonelor a fost înființată în cadrul programului cu finanțare europeană ” Femei pentru femei” – program național de calificare și acreditare a femeilor în profesia de bonă, implementat de Fundația Romanian Angel Appeal și derulat în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția Protecția Copilului.
În cadrul cursurilor participantele învață despre dezvoltatea fizică a copilului, disciplinarea pozitivă, gestionarea emoțiilor copiilor, gestionarea situațiilor de criză, dar și despre alimentația adecvată vârstelor copilului, rolul jocului în dezvoltarea acestuia și – foarte important pentru o bonă profesionistă – tehnici de prim-ajutor.
Relații: Primăria Municipiului Medgidia, Direcția Asistență Socială, Str. Decebal, Nr. 35, camera 19.
CREŞTEM PRIN EDUCAŢIE ŞI CULTURĂ
Serviciul Cultură din cadrul Primăriei Municipiului Medgidia îşi desfăsoară activitatea în incinta Casei de Cultură “Ioan N. Roman”.
Pe parcursul anilor activitatea Serviciului Cultură s–a remarcat prin desfăşurarea unor cursuri de formare a copiilor în domenii precum muzica, dansul modern, dansul popular, teatru, pictură.
În acelaşi sediu funcţionează şi Centrul Cultural Judeţean Constanţa ”Theodor T. Burada” (filiala Medgidia)ce sprijină cultura din Medgidia prin cursuri de pian, balet, canto, vioară, dans sportiv.
Au fost înfiinţate grupul artistic „Alegria”, cursul de vioară şi grupul de mandoline ”Carasu” care alături de Fanfara ”Dan Spătaru” a fost premiată cu numeroase premii importante atât la festivaluri din ţară cât şi din străinătate.
Casa de Cultură ”Ioan N. Roman” colaborează foarte bine şi cu asociaţiile şi fundaţiile din oraşul nostru, găzduind, de asemenea, numeroase activităţi ale şcolilor şi grădiniţelor din oraş dar şi din localităţile limitrofe în sala de spectacole „Eugen Ionesco”.
Numeroasele premii obţinute la diferitele festivaluri naţionale şi internaţionale şi emisiunile televizate la nivel atât local cât şi naţional ale copiilor precum Alexia Chera, Chiriac Andra (cls. IV step by step), Bianca Bucur (III C), Jeler Andra (III B), Daniela Paraschiţa (cls.V), Iancu Bianca (cls IV), Ungureanu Izabela (cls III B), Ionescu Izabela (III A), Vlad Muscoi (cls. IV) vin ca o încununare pentru profesorii ce activează în Casa de Cultură, precum Stela Trifan, Dan Mititelu, Ciuculin Ion, Dumitrache Adrian, Crişu Ion, Oprică Florin.
Alături de profesori, copiii Casei de Cultură ”Ioan N. Roman” sunt doar câţiva dintre mesagerii culturii medgidiene, care au promovat şi promovează activităţile cultural – artistice remarcabile.
Şef Serviciu Cultură,
Oprică Florin
Cursuri de pregătire profesională cu avizul Ministerului Educației și Cercetării în următoarele domenii, pentru absolvenții de liceu:
Cursuri de pregătire profesională cu avizul Ministerului Educației și Cercetării în următoarele meserii, pentru absolvenții de liceu:
ABSOLVENTII PRIMESC CERTIFICAT
INFORMATII SUPLIMENTARE LA TELEFONUL 0241820402
Campionatul "Cupa de iarna la fotbal de sală" - editia XXVII-a a ajuns la final
În data de 10 martie la Medgidia la Sala Sporturilor ”Eftimie Ilisei” s-a desfăşurat Competiţia "Old Boys" la fotbal de sală a Municipiului Medgidia ediţia XXVII –a. În cadrul turneului au avut loc şi competiţiile de fotbal de sală pentru gimnaziu şi liceu.
În urma partidelor desfăşurate, din cele 19 echipe participante la concursul Old Boys, podiumul a fost ocupat astfel: locul I – "Municipal Constanţa", locul II – "Spada Medgidia", locul III – "Bialex Valea Dacilor", locul IV- "Club 29 Constanţa".
Au fost oferite diplome, trofee şi premii constând în bani la toate categoriile: pentru cel mai bun portar, cel mai tehnic jucător, cel mai vârstnic jucător, cât şi cel mai bun junior.
La categoria CADEŢI echipa – "Marigen Medgidia" a ieşit pe locul I, pe locul II - "Inter Poarta Albă", locul III - "AS Valea Dacilor" şi locul IV - "CSS Medgidia".
Competiţia pe licee a fost câştigată de echipa "Dragomir Hurmuzescu", urmată de echipa Colegiului "Nicolae Bălcescu" pe locul II, pe locul III - Colegiul Naţional "Kemal Ataturk" şi pe locul IV s-a clasat echipa liceului "Nicolae Titulescu".
La gimnaziu, locul I a fost obţinut de echipa şcolii "Constantin Brâncuşi", locul II de şcoala "Lucian Grigorescu", locul III - "Spiru Haret" şi locul IV "I.L.Caragiale".
A devenit o tradiție ca municipalitatea să organizeze astfel de competiții, încurajând tinerii la început de carieră sportivă să își îndrepte atenția asupra sportului de performanță.
Sursa: emedgidia.ro
Luni, 4 martie 2013, la Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu”, cu prilejul “Zilelor şcolii”, s-au desfăşurat mai multe activităţi, menite să pună în valoare creativitatea, bunul gust, inteligenţa, fantezia elevilor noştri.
În egală măsură s-a dorit ca acest moment festiv sa facă mai bine cunoscută în comunitatea locală activitatea elevilor noştri şi a cadrelor didactice implicate.
Deschiderea festivă a constituit preludiul activităţilor realizate cu acest prilej.
După care, elevii tuturor claselor, coordonaţi de profesorii diriginţi şi cadre didactice şi-au dovedit priceperea, fantezia, bagajul variat al cunoaşterii sau buna stăpânire a tainelor meseriei în cadrul atelierelor de lucru.
Tematica acestora, variată şi atractivă, îmbină în mod inspirat utilul cu plăcutul, valorificând în special învăţarea sub formă de joc: ,,Matematică distractivă”; Atelier de creaţie vestimentară: „Libertate şi stil”; „Un zâmbet pentru vârsta a treia”; „Cine ştie câştigă”; Concurs pe meserii – sudură, lăcătuşărie şi electric.
Spectacolul de la ora unsprezece a reprezentat momentul de vârf al zilei, încărcat de zâmbet şi culoare , în acordurile muzicii şi în pas de dans.
La realizarea lui şi-au dat concursul cei mai buni dintre elevii noştri, talentaţi actori, dar şi invitaţi la fel de înzestraţi cu har artistic: copiii de la grădiniţa cu program normal nr. 12 arondată şcolii noastre şi ansamblul de dansuri populare ,,Silişteanca” de la Şcoala gimnazială Siliştea cu care şcoala noastră are un parteneriat de colaborare.
La acest ceas festiv nu puteau lipsi acei dascăli şi oameni ai şcolii care au contribuit la prestigiul ei.
Este un bun prilej pentru dialog, între generaţiile de ieri şi cele de azi şi o fericită ocazie de a le mulţumi foştilor colegi pentru întreaga lor activitate închinată şcolii.
Activităţile sportive au încheiat seria de acţiuni dedicate şcolii, prilej de a pune în valoare vigoarea şi energia elevilor noştri.
Întregul eveniment a fost filmat de televiziunea locală „Alpha Media” si „Media TV”.
Director, Prof. VASILESCU Rodica
Consilier de imagine, Prof. ZAMFIRESCU Mona
Elevii de clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” din Medgidia au fost vizitaţi, ieri, 07 martie 2013, de Cristian Pârvulescu, membru al Comitetului Economic şi Social European. Acesta i-a pregătit pe trei dintre cei mai buni elevi ai instituţiei pentru plecarea, în luna aprilie, la un râvnit concurs european.
Politologul şi comentatorul vieţii sociale şi politice româneşti Cristian Pârvulescu a fost prezent, ieri, la Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” din Medgidia, pentru a sta de vorbă cu cei mai străluciţi elevi ai instituţiei. Astfel, la întâlnire s-au pus probleme care preocupă România, despre Uniunea Europeană, iar Cristian Pârvulescu i-a instruit pe trei dintre cei mai buni elevi de la ”Hurmuzescu”, care vor pleca, în luna aprilie, la Bruxelles, în cadrul proiectului ”Europa ta. Părerea ta”.
Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” a obţinut dreptul de a-i trimite la Bruxelles pe cei mai talentaţi elevi ai săi după ce a câştigat un concurs, în faţa a altor 24 de licee din România. Practic, liceul din Medgidia este singurul din România care ne va reprezenta la Bruxelles pentru a treia ediţie a proiectului.
Andreea Maria Roşu, Raluca Vorniciuc şi Gabriel Benchea, toţi în clasa a XI-a, sunt fericiţii câştigători ai unei excursii în Belgia, pentru a participa la dezbateri ce privesc problemele Uniunii Europene şi, de ce nu, au posibilitatea să facă schimbări în sistem.
"Această întâlnire a fost prilejuită de un program al Comitetului Economic şi Social European, un program care este la a treia ediţie, care se adresează liceelor din ţările membre ale Uniunii Europene şi care încearcă să-i obişnuiască pe tineri cu dezbaterile la nivel european. Astăzi (ieri - n.r.), am prezentat actualitatea problematicii europene într-o manieră mai puţin obişnuită, adică nu am mers pe varianta clasică în care Uniunea Europeană este prezentată ca o instituţie deasupra oricărei bănuieli, ci a întrebărilor şi disputelor care există în UE. Dintre toţi elevii cu care am stat de vorbă, doar trei vor merge la Bruxelles, pentru a participa la o simulare a unei plenare a Comitetului Economic şi Social European, unde cei trei vor propune un aviz care, în măsura în care va fi bine realizat, va putea fi înaintat Comisiei Europene şi Parlamentului European. Elevii au fost surprinzător de activi. Imaginea elevilor români, dezinteresaţi şi abrutizaţi, nu a semănat deloc cu ceea ce am găsit la Medgidia, la ”Dragomir Hurmuzescu”. Procedura este astfel: liceele din fiecare ţară îşi depun candidatura. Există un comitet de selecţie care, după anumite criterii, face selecţia. Liceul din Medgidia a fost ales, spre exemplu, pentru că a obţinut mai multe puncte decât Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân”, care s-a situat pe locul al III-lea. Au fost 25 de licee din România care au participat la această competiţie", a declarat, pentru Cuget Liber, Cristian Pârvulescu.
"Această întâlnire mi s-a părut extrem de interesantă şi educativă. Nu mă aşteptam ca domnul Pârvulescu să fie atât de scurt şi la obiect, dar ne-a explicat multe lucruri în legătură cu proiectul pe care îl desfăşurăm la Bruxelles şi am descoperit multe lucruri despre care nici nu ştiam că există în Europa. Acum nu am emoţii, însă atunci când mă voi afla la Bruxelles, cu siguranţă voi avea", spune Gabriel Benchea, unul dintre elevii care va pleca în Belgia.
Sursa: cugetliber.ro
Cu ocazia zilei de 1 Martie, la Casa de Cultură “I.N. Roman” a fost organizat un spectacol la care au participat mai mulți soliști, trupe de dans, și la care au asistat, în special, mămicile.
Spectacolul a durat aproximativ trei ore iar la final mămicile au primit flori și mărțișoare.
La Casa de Cultură „I.N. Roman” din Medgidia a avut loc sâmbătă, 02.02.2013, lansarea monografiei „Istoria orașului de la 1918 până în prezent”, semnată de prof. Adrian Ilie. .
Evenimentul editorial a fost demarat și susţinut de Primăria Municipiului Medgidia, precum și de Consiliul Local Medgidia. Au fost prezenți primarul Marian Iordache, viceprimarul Luminţa Vlădescu, Virgil Coman, director Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale, profesorul Gafar Ecrem. .
Adrian Ilie, autorul cărţii, este profesor doctor de istorie la Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu” din Medgidia și i-au fost alături la acest emoţionant moment cetăţeni de onoare ai orașului, directori de școli, reprezentanţi ai băncilor, agenţi economici, cât și consilieri locali. .
În deschidere a fost prezentat un scurt moment literar, inspirat de istoria Medgidiei, evocat de elevi ai secţiunii teatru a Casei de Cultură, precum și un colaj de melodii prezentat de elevi ai Colegiului Tehnic Nicolae Titulescu Medgidia. .
După cum am aflat este prima lucrare știinţifică despre istoria contemporană a Medgidiei. În introducerea lucrării, autorul cărţii prezintă un scurt istoric al târgului Karasu, vechea denumire a orașului, localitate foarte importantă în contextul organizării și funcţionării imperiului otoman la Dunărea de Jos, o zonă apreciată din punct de vedere militar, cât și pentru comerţul care se făcea. .
Cu acest prilej, Virgil Coman afirma: „Istoria trebuie lăsată incompletă pentru a fi completată de generaţiile viitoare”.
La celebrarea celor 163 de ani de la nașterea marelui nostru poet național Mihai Eminescu, la Medgidia a avut loc un eveniment liric, în cadrul căruia tânăra poetă Elena Mădălina Buhuș și-a lansat al treilea volum de versuri.
Marea surpriză a lansării a fost atunci când profesorul Ecrem Gafar i-a recitat poetei o foaie de caiet pe care se afla un poem scris de ea în urmă cu 12 ani.
Scriitorul și profesorul de limbă și literatură română Petcu Abdulea a fost cel care a susţinut-o pe tânăra autoare. Nu este o întâmplare că evenimentul a avut loc chiar în ziua celebrării marelui poet, Mihai Eminescu. Autoarea versurilor a considerat că astfel îi va aduce un omagiu peste timp unuia dintre poeții care au stat la baza formării ei lirice.