Design de Gabi Lipan
© 2013 medgidiacity.ro

Articol întreg:

Comunicat de presă – lansare program de voluntariat
Comunicat de presă – lansare program de voluntariat

”BiblioVoluntar, sunt diferit și mă implic!”

Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord dă startul programului de voluntariat ”BiblioVoluntar, sunt diferit și mă implic!” din proiectul naţional „Raftul cu iniţiativă – Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”.

Programul dezvoltă și promovează altruismul, egalitatea șanselor, dezvoltarea personală, învățarea pe tot parcursul vieții și acțiunile de voluntariat prin activități specifice. Totodată, contribuie la implicarea, educarea, sensibilizarea și responsabilizarea comunității locale și asigură accesul liber atât la lectură, cât și la recreere al tuturor medgidienilor în dorința de a susține non-discriminarea.

Programul ”BiblioVoluntar, sunt diferit și mă implic!” face parte din proiectul național „Raftul cu inițiativă - Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci”, implementat în perioada mai 2014 - iunie 2015 de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România.

Activitațile din cadrul programului se vor derula în perioada ianuarie - iunie 2015 la Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord. Programul se va desfășura la nivel local și va include o paletă foarte largă de activități cu diverse direcții de implicare a BiblioVoluntarilor:

o English club - îmbunătățirea abilităților de a comunica în limba engleză pentru elevii de liceu.

o Ateliere de creativitate: origami, felicitări, tablouri, obiecte de artizanat și quilling.

o Citește-mi ca să învăț și Eu să citesc! – program de alfabetizare a copiilor din medii sociale defavorizate.

o Debate Club - dezbateri pe tema non-discriminarii și a discursului instigator la ură pentru tineri și adulți.

o Pași spre cunoaștere – scurte prezentări dedicate copiilor pe teme de cultură generală.

o FlashMob – ansamblu de campanii de conștientizare și sensibilizare a comunității locale pe diverse teme: sănătate, drepturile omului, voluntariat, promovarea lecturii.

o IT-LAB - ► Bazele IT pentru pitici

► DigiTales pentru tineri

► Social Media pentru adulți

►Alfabetizare digitală pentru seniori

o Grup de suport pentru bolnavii de cancer, întâlniri cu o frecvență lunară, moderate de un psiholog.

o Sesiuni de informare despre cancerul de sân.

o Realizarea website-ului bibliotecii și a bazei de date.

o Promovarea voluntariatului, a lecturii și a bibliotecii.

o Înființarea unui punct de informare cu privire la voluntariat și beneficiile acestuia, punct unde se vor găsi materiale și informații despre ce înseamnă voluntariatul și cum poți deveni voluntar.

Activitățile din cadrul programului de voluntariat se vor desfășura pe durata întregului an și oferă oportunitatea de implicare în activități de voluntariat atât pentru tineri cât și pentru adulți. BiblioVoluntarii vor livra și vor coordona cursuri și activități gratuite pentru toate categoriile de vârstă.

BiblioVoluntarii au ales schimbarea, au ales să fie voluntari, au ales să împărtășească cu ceilalți ceea ce ei știu deja! Vor o schimbare la nivelul comunității locale, schimbare care sperăm să fie bine primită de către aceasta.

Tinerii își doresc să facă voluntariat din motive cum ar fi ataşamentul faţă de o cauză, dorinţa de destindere, dorinţa de a contribui în comunitate și de a ajuta, oportunitatea de a-și dezvolta abilităţi personale, ieşirea din cotidian, dar şi pentru că au ocazia să interacţioneze cu alţi colegi din diverse medii, petrecându-și timpul liber într-un mod constructiv.

Biblioteca Municipală Medgidia Filiala Nord este o instituţie de cultură care asigură oricărui membru al comunităţii, servicii de informare, formare şi culturale de calitate, în condiţii adecvate, utilizând inovaţia, creativitatea şi colaborarea culturală pentru dezvoltarea cunoaşterii, susţinerea educaţiei permanente, a incluziunii sociale şi a diversităţii culturale.

Iar pentru că BIBLIOTECA este și un spațiu dedicat oportunităților de învățare și dezvoltare continuă, dar și un loc unde ideile noi de proiecte vor putea fi puse în aplicare, vom înființa un punct de informare cu privire la voluntariat și beneficiile acestuia, vor fi create servicii noi de bibliotecă pentru comunitatea locală, cu sprijinul BiblioVoluntarilor, prin cursurile livrate de aceștia ce vor aduce competențe și abilități noi tuturor acelora care vor participa la activitățile derulate în cadrul programului de voluntariat.

___________________________________________________________________________

Proiectul „Raftul cu inițiativă–Dezvoltarea de programe de voluntariat în biblioteci” este implementat în perioada mai 2014-iunie 2015 de Pro Vobis–Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), fiind finanţat prin Granturile SEE 2009-2014. Proiectul își propune diversificarea oportunităţilor de implicare prin voluntariat în cadrul celor 16 biblioteci publice din România selectate în proiect, care să ofere oportunități calitative de implicare a cetățenilor de orice vârstă în beneficiul comunităților pe care le deservesc.

Biblioteca a fost selectată, alături de alte 15 biblioteci județene și orășenești, din întreaga ţară, pentru a face parte din acest proiect.

Va primi astfel, din partea promotorilor, intervenție personalizată complexă în profesionalizarea muncii cu voluntarii și dezvoltarea capacității de a implementa programe de voluntariat.

Printre beneficiile acestui proiect se numără vizibilitatea la nivel comunitar şi național, poziționarea instituției ca bibliotecă activă, modernă, centru de resurse și oportunități pentru comunitate, capacitatea crescută de a recruta și de a reține voluntari din diferite categorii, care să contribuie la dezvoltarea instituției, a comunității și la dezvoltarea lor personală, dezvoltarea instituțională prin formarea unui corpus de experți recunoscuți în domeniu şi dezvoltarea de noi servicii care să servească nevoilor comunității și ale instituției, acces la schimb de experienţă cu alte biblioteci, idei şi modele de programe de voluntariat, oportunitatea de evaluare şi certificare a bibliotecii ca Bibliotecă V, un concept nou dezvoltat în cadrul acestui proiect, adresat celor mai active biblioteci în domeniul voluntariatului.

Biblioteca V este un spațiu dedicat oportunităților de învățare și dezvoltare continuă, un punct de informare cu privire la voluntariat și beneficiile acestuia, dar și un loc unde ideile noi de proiecte vor putea fi puse în aplicare.

Mulțumiri tuturor colaboratorilor noștri și celor 15 cursanți: Adrian Grigore, Cristian Ciornei, Marian Neagu, Sorina Ocheană,
Alexandru Bișag, Gabriela Oprișan, George Zanfir, Bogdan Bologa, Flavius Husein, Bianca Vasile,
Erika Olaru, Geanan Mamut, Ovidiu Roman, Sevda Cadîr, Iosif Roman