Design de Gabi Lipan
© 2013 medgidiacity.ro

Articol întreg:

Zully Mustafa – copilul teribil al literaturii din Medgidia

Sala de spectacole a Casei de Cultură I.N.Roman din Medgidia, a găzduit lansarea de carte a scriitoarei Zully Mustafa pe data de 4 aprilie 2013. La eveniment au participat oameni de cultură ai municipiului, cititori şi susţinători ai autoarei, printre care poetul Liviu Ţiplica, prof. De istorie Echrem Gafar şi edilului oraşului Marian Iordache. Autoarea a ajuns acum la al treilea roman, de data aceasta non-fiction. Dacă a debutat cu un roman de dragoste, ai cărui protagonişti erau oameni din Medgidia, iar în al doilea a abordat un registru uşor erotic, iată că acum vine cu o experienţă spirituală reală, în urma căreia Sinele se regăseşte pentru a-şi continua aventura umană şi scriitoricească în cu totul alt registru.

Cu fiecare lansare de carte, Zully Mustafa surprinde prin  subiectele şi mesajele abordate, fiind unul dintre puţinii autori din Medgidia publicaţi şi peste hotare.

 

,,Al treilea călător” este experiența pelerinajului Camino – Santiago de Compostela din Spania, călătorie organizată în iunie-august 2008 şi materializată 2 ani mai târziu în acest roman. Pentru prima dată, un autor român a venit cu o viziune diferită, trimiţând chiar din timpul călătoriei reportaje despre miile de pelerini care au străbătut Spania la pas pe o distanţă de 800-900 de km. Reportajele şi scrierile sale au fost topite în romanul cu titlu sugestiv “Al treilea călător”. Romanul se adresează tuturor oamenilor cu dor de ducă, aventurierilor şi celor care vor să se angreneze într-un asemenea maraton spiritual, cultural şi fizic, într-un loc în care sufletul să zburde, să întîlnească alţi oameni, alte culturi, într-un loc unde nu există stres, nu există telefoane, nu există facturi. Un loc minunat în care, dacă te supără ceva sau cineva, schimbi peisajul şi găseşti imediat soluţii la toate nelămuririle tale şi te conectezi iar şi iar la Sinele tău, ca într-o poveste fără sfîrşit. Un loc în care simpla bucurie de a exista se împleteşte cu bucuria de a fi copilul naturii, al lumii şi al luminii.

 

O altă lansare interesantă a acestui roman a avut loc pe 28 mai, ora 16.00, la Constanţa, la Biblioteca Judeţeană I.N. Roman, în sala de lectură Literatură-Arte Liliana Lazia. Invitaţi de data aceasta la eveniment au fost profesorul de istorie Echrem Gafar, scriitorul Petcu Abdulea, prof. de ştiinţe politice şi realizatorul unei emisiuni culturale la Litoral TV, Enache Tuşa, Ştefan Pleşoianu şi Adriana Gheorghiu, şi cititori şi fani ai scriitoarei.

 

Linkul cu lansarea de carte de la Constanta în emsiunea Trup si suflet Media Tv

http://www.youtube.com/watch?v=vdxpUALclq8

 

Pelerinajul către Santiago de Compostela, cunoscut sub denumirea de Camino, este al treilea mare pelerinaj din lume, după cel către Ierusalim şi cel către Mecca. 
Frumosul paradox al acestei aventuri literare şi spirituale este că nimic nu te aduce mai repede către Sinele tău decât o rătăcire pe cîmpii, cînd crezi că nu mai ai nimic de pierdut, dar nici nimic de cîştigat, fiindcă eşti deja echipat cu tot ce trebuie ca să mergi mai departe. 
O carte-mărturie despre Camino-Santiago de Compostela, acest câmp de sub stele, pe care aleargă anual mii de pelerini din lumea întreagă, un drum internaţional pe care se varsă poveşti şi dureri de viaţă, un drum cu bastoane de pelerini, rucsacuri pline de speranţe şi dureri cumplite de picioare, un drum al fiinţelor ajunse la o cotitură a vieţii, şi care evadează din propriile lor probleme de dragul aventurii, al inconştienţei sau al redescoperirii. 

 

 

Zully Mustafa s-a născut pe 12 aprilie 1976, în Medgidia, jud. Constanța. A urmat Liceul Pedagogic din Constanța și Colegiul de Institutori – Universitatea ”Ovidius” Constanța. Lucrează în presă de la vârsta de 19 ani, în paralel urmându-și profesia de învățătoare. Autoarea a îmbrățișat domeniul editorial o dată cu mutarea în București. A fost, pe rând: reporter, redactor, corector de carte, traducător, scenaristă. A debutat editorial în 2003 cu cărți educative, versuri și povești pentru copii.

Printre titlurile scoase: ”Povestea curcubeului”, ”Povestea mierii”, ”Povestea pâinii”, ”Povestea laptelui”, ”Povestea vântului” ”Unde a dispărut Primăvara”, ”Legendele Apelor” (nominalizată la AER), “Scrisoare pentru iepuraș”, ”Filipica si Moftulici”, ”Mânzdrăvan”, ”Balada căpșunilor fără culoare” și romanele „Strugurii s-au copt în lipsa ei” (roman autobiografic), „Nopți orientale” (roman erotic) şi romanul reportaj „Al treilea călător”.

 

O puteţi citi lunar în paginile revistei Playboy unde are un editorial, pe paginile revistei online www.mala-hierba.com (pe care a înfiinţat-o şi în care scrie cu un grup de prieteni) sau pe blogul personal www.zuleiha.wordpress.com unde-i puteţi lăsa mesaje şi comentarii. 

Mulțumiri tuturor colaboratorilor noștri și celor 15 cursanți: Adrian Grigore, Cristian Ciornei, Marian Neagu, Sorina Ocheană,
Alexandru Bișag, Gabriela Oprișan, George Zanfir, Bogdan Bologa, Flavius Husein, Bianca Vasile,
Erika Olaru, Geanan Mamut, Ovidiu Roman, Sevda Cadîr, Iosif Roman