Design de Gabi Lipan
© 2013 medgidiacity.ro

Articol întreg:

Cei mai buni elevi de la Liceul "Hurmuzescu" pleacă la Bruxelles

Elevii de clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” din Medgidia au fost vizitaţi, ieri, de Cristian Pârvulescu, membru al Comitetului Economic şi Social European. Acesta i-a pregătit pe trei dintre cei mai buni elevi ai instituţiei pentru plecarea, în luna aprilie, la un râvnit concurs european. 

Politologul şi comentatorul vieţii sociale şi politice româneşti Cristian Pârvulescu a fost prezent, ieri, 07.03.2013, la Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” din Medgidia, pentru a sta de vorbă cu cei mai străluciţi elevi ai instituţiei. Astfel, la întâlnire s-au pus probleme care preocupă România, despre Uniunea Europeană, iar Cristian Pârvulescu i-a instruit pe trei dintre cei mai buni elevi de la ”Hurmuzescu”, care vor pleca, în luna aprilie, la Bruxelles, în cadrul proiectului ”Europa ta. Părerea ta”. 

Liceul Tehnologic ”Dragomir Hurmuzescu” a obţinut dreptul de a-i trimite la Bruxelles pe cei mai talentaţi elevi ai săi după ce a câştigat un concurs, în faţa a altor 24 de licee din România. Practic, liceul din Medgidia este singurul din România care ne va reprezenta la Bruxelles pentru a treia ediţie a proiectului. 

Andreea Maria Roşu, Raluca Vorniciuc şi Gabriel Benchea, toţi în clasa a XI-a, sunt fericiţii câştigători ai unei excursii în Belgia, pentru a participa la dezbateri ce privesc problemele Uniunii Europene şi, de ce nu, au posibilitatea să facă schimbări în sistem. 

”Această întâlnire a fost prilejuită de un program al Comitetului Economic şi Social European, un program care este la a treia ediţie, care se adresează liceelor din ţările membre ale Uniunii Europene şi care încearcă să-i obişnuiască pe tineri cu dezbaterile la nivel european. Astăzi (ieri - n.r.), am prezentat actualitatea problematicii europene într-o manieră mai puţin obişnuită, adică nu am mers pe varianta clasică în care Uniunea Europeană este prezentată ca o instituţie deasupra oricărei bănuieli, ci a întrebărilor şi disputelor care există în UE. Dintre toţi elevii cu care am stat de vorbă, doar trei vor merge la Bruxelles, pentru a participa la o simulare a unei plenare a Comitetului Economic şi Social European, unde cei trei vor propune un aviz care, în măsura în care va fi bine realizat, va putea fi înaintat Comisiei Europene şi Parlamentului European.

Elevii au fost surprinzător de activi. Imaginea elevilor români, dezinteresaţi şi abrutizaţi, nu a semănat deloc cu ceea ce am găsit la Medgidia, la ”Dragomir Hurmuzescu”. Procedura este astfel: liceele din fiecare ţară îşi depun candidatura. Există un comitet de selecţie care, după anumite criterii, face selecţia. Liceul din Medgidia a fost ales, spre exemplu, pentru că a obţinut mai multe puncte decât Colegiul Naţional ”Mircea cel Bătrân”, care s-a situat pe locul al III-lea. Au fost 25 de licee din România care au participat la această competiţie”, a declarat, pentru Cuget Liber, Cristian Pârvulescu. 

"Această întâlnire mi s-a părut extrem de interesantă şi educativă. Nu mă aşteptam ca domnul Pârvulescu să fie atât de scurt şi la obiect, dar ne-a explicat multe lucruri în legătură cu proiectul pe care îl desfăşurăm la Bruxelles şi am descoperit multe lucruri despre care nici nu ştiam că există în Europa. Acum nu am emoţii, însă atunci când mă voi afla la Bruxelles, cu siguranţă voi avea”, spune Gabriel Benchea, unul dintre elevii care va pleca în Belgia. 

Sursa: cugetliber.ro

Mulțumiri tuturor colaboratorilor noștri și celor 15 cursanți: Adrian Grigore, Cristian Ciornei, Marian Neagu, Sorina Ocheană,
Alexandru Bișag, Gabriela Oprișan, George Zanfir, Bogdan Bologa, Flavius Husein, Bianca Vasile,
Erika Olaru, Geanan Mamut, Ovidiu Roman, Sevda Cadîr, Iosif Roman