Design de Gabi Lipan
© 2013 medgidiacity.ro

Articol întreg:

Lansarea monografiei orașului Medgidia

La Casa de Cultură „I.N. Roman” din Medgidia a avut loc lansarea monografiei „Istoria orașului de la 1918 până în prezent”, semnată de prof. Adrian Ilie. 

Evenimentul editorial a fost demarat și susţinut de Primăria Municipiului Medgidia, precum și de Consiliul Local Medgidia și la el și-au dat concursul primarul Marian Iordache, viceprimarul Luminţa Vlădescu, Virgil Coman, director Direcţia Judeţeană Constanţa a Arhivelor Naţionale, profesorul Gafar Ecrem.

Adrian Ilie, autorul cărţii, este profesor doctor de istorie la Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu” din Medgidia și i-au fost alături la acest emoţionant moment cetăţeni de onoare ai orașului, directori de școli, reprezentanţi ai băncilor, agenţi economici, cât și consilieri locali. 

În deschidere a fost prezentat un scurt moment literar, inspirat de istoria Medgidiei, evocat de elevi ai secţiunii teatru a Casei de Cultură, precum și un colaj de melodii prezentat de elevi ai profesorului Adrian Ilie.

După cum am aflat este prima lucrare știinţifică despre istoria contemporană a Medgidiei. În introducerea lucrării, autorul cărţii prezintă un scurt istoric al târgului Karasu, vechea denumire a orașului, localitate foarte importantă în contextul organizării și funcţionării imperiului otoman la Dunărea de Jos, o zonă apreciată din punct de vedere militar, cât și pentru comerţul care se făcea. Cu acest prilej, Virgil Coman afirma: „Istoria trebuie lăsată incompletă pentru a fi completată de generaţiile viitoare”.

Mulțumiri tuturor colaboratorilor noștri și celor 15 cursanți: Adrian Grigore, Cristian Ciornei, Marian Neagu, Sorina Ocheană,
Alexandru Bișag, Gabriela Oprișan, George Zanfir, Bogdan Bologa, Flavius Husein, Bianca Vasile,
Erika Olaru, Geanan Mamut, Ovidiu Roman, Sevda Cadîr, Iosif Roman